Söz konusu parçada arıza yaşanması durumunda bazı belirtiler ortaya çıkacak bu belirtiler ise ;
İlk olarak motor arıza lambasını yakar.
Gaza yüklenince benzine atma sorunları ortaya çıkabilir,
Yakıt sarfiyatı belirgin olarak artar,
Rölantide stop etme görülebilir,
Gaza hiç geçmeme sorunları ortaya çıkabilir,
Araç rölanti halinde teklemeye başlar,
Performans belirgin ölçüde düşer.
Bu belirtiler, aracınızda map sensörü kaynaklı bir arıza olabileceği ihtimalini gösterir. Ancak map sensörü LPG donanımları arasında en pahalı parçalardan birisi olduğu için tamiri yada temizliği yöntemlerine gidilebilmektedir.
Çoğunlukla bu parça temizlenmez, sadece gaz giriş uçlarına uçucu temizleme spreyleri ile işlem uygulanır. Bu uçların pislenmesi kimi zaman map sensörünün farklı veriler okumasına sebep olabilir. Bu tip bir temizlik harici temizlik yapılması önerilmez.
Bazı durumlarda LPG map sensörü giriş hortumlarında oturmama, eskime, kılcal çatlaklar gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bu durumda da arızalar ortaya çıkabilir. Bu nedenle böyle bir durum var ise map sensörü değiştirmek yerine ilk olarak arızalı hortum parçaları değiştirebilir. Sorun düzelmez ise map sensörü değiştirilmelidir. Çoğunlukla bu sensörün tamiri mümkün değildir. Bir arıza durumunda yenisi ile değiştirilerek sorun giderilir.
Araçlarda 2 Map Sensörü bulunmaktadır.Mutlak basınç sensörü, benzinli araçlarda zaten bulunmaktadır. Bu parça benzinde çalışırken gereken verileri ECU’ya iletecektir. LPG’nin ise farklıdır. Sadece gaz basıncını ölçer. Bu iki parça birbirinden farklı olduğu için arızası ve belirtileri de birbirinden farklıdır.
Map sensörü, aracın yakıt sarfiyatını arttırdığı ve performansı düşürdüğü için, eğer bir arıza var ise değiştirilmediği taktirde yakıt faturanızı kabartarak zarar etmenize sebep olacaktır. Ayrıca yanmamış yakıt salınımı sebebi ile egzoz sistemine zarar verebilir.
Özellikle de katalitik konvektör kısmına yanmamış yakıtın verdiği zararlar bilinmektedir. Bu sebeple fazla vakit kaybetmeden bir arıza varsa kontrol ettirmelisiniz.