Çekme Belgeli Araç Nedir? Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Nedir? Ne Demek? Aracımız çekme belgelidir diye ikinci el ilanlarda rasgelmişsinizdir. Peki çekme belgesi nedir? Çekme Belgesi Ne Demektir?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme belgesi, bir aracın resmî olarak kayıtları durmasına rağmen trafikten çekilmesi işlemidir.

Trafiğe hiçbir şekilde çıkamaz.Bu nedenle Motorlu Taşıtlar vergisi, Trafik Sigortası, Fenni Muayene gibi zorunlulukları ortadan kalkar. Bu araçlar, söz konusu belge alınırken tüm trafik cezaları, vergi borçları, olası rehin ve ipotek durumları ödenen ve kaldırılan araçlardır. Trafiğe sokulurken içinde bulunulan dönemin vergisinin ödenmesi yeterlidir. Trafikten çekilme yılı 2 yıl önce olsa bile sadece trafiğe sokulmak istenilen ayın vergi borcu ödenmelidir.Diğer dönemler muaftır.

Çekme Belgeli Aracın Satışı Nasıl Yapılır?

Normal bir araç ile aynı prosedürler geçerlidir. Herhangi bir notere gidilir.Alıcı ve satıcı ya da alıcı ve satıcı vekilleri ile satış sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, satıcıdan aracın son muayene geçerlilik tarihini gösteren bir evrak istemelidir.Çünkü araç trafiğe sokulurken söz konusu evrak talep edilmektedir.

Çekme Belgeli Araçlarda Muayene Cezası Var Mı?

Araçların bu durumda olması muayene cezası işlemesine engel değildir. Çekme belgeli bir araç muayeneye götürüldüğünde son muayene tarihini gösterir bir evrak gösterilmek zorundadır. Bu tarih itibari ile geçen her ay için yönetmelikler uyarında gecikme cezası uygulanır. Eğer son geçerlilik tarihi ispat edilemiyor ise belli bir  yıl baz alınarak gecikme cezası uygulanır. Baz Yıl TüvTürk SSS Bölümünde Resmi sitesinde 2005 Olarak belirtilmiştir.

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Çekme Belgesi, Kullanılmayan ya da kullanılmayacak durumda olan bir aracın trafik sigortası, ve dönemlik vergilerinin işlemeye devam etmesini önlemek amacı ile alınır. Ayrıca muayenesi bitiş ve yenilenmeyecek durumda olan araçların satış işlemlerinin gerçekleşebilmesi için de sıklıkla trafikten çekilerek satış yapılması yöntemine başvurulur.

Hasarlı Araçlarda : Çoğunlukla hasara uğrayarak pert olan araçlara çekme belgesi alınır. Bunun nedeni aracın onarım süreci ve satış işlemlerinde vergi borcu ve devir işlemleri gibi durumlarda kolaylık sağlamak amacı iledir.Ancak her çekme belgesi olan araç hasarlı olmayabilir.

Devir İşlemleri İçin : Fenni muayenesi olmayan vizesiz araçlara devir işlemleri yapılmaz. Bu tip araçları devir etmek isteyenlerin ise en sık kullandığı yöntem araçları devir öncesi trafikten çekmektir. Bu tip araçlar genellikle arızalı ya da sorunlu araçlar ile eski model araçlarda çok sık karşılaşılır.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir