Aracın Pert Sayılması İçin Hasar Oranı Yüzde Kaç Olmalıdır?

Aracın Pert Sayılması İçin Hasar Oranı Yüzde Kaç Olmalıdır?

Aracınızda hasar varsa ve  sigortalıysanız ilk aklınıza gelen şey, aracınızdaki hasarın aracın bedeline oranının ne kadar olduğu ve bu oranın aracın pert olmasına sebebiyet verip vermeyeceğidir. Ancak sizin yaptığınız hesaplar ile sigorta şirketlerinin hesabı farklı olabilir. Bunun sebebi sigorta şirketlerinin daha çok maliyet oranlarını düşünmesinden kaynaklanmaktadır.

Kaskodan Aracın Pert Olması İçin Hasar Oranı Nedir

içbir araç aslında, hasar oranı göz ününde tutularak pert olmaz.Şu şekilde ifadelere rastgelmişsinizdir: Araçta çok büyük hasar var ama araç pert olmadı ya da araçta çok az hasar vardı aracı perte çıkardılar gibi ifadeler. Bunun sebebi sigorta şirketinin hasar oranından çok maliyet oranına göre araç onarım / pert durumuna karar vermesindendir.

Kaskodan aracın perte çıkması için gerekli olan ön şart maliyettir. Bu maliyet ,aracın ikinci el bedeli, sovtaj (Hasarlı Halde Satış) bedeli ve hasar onarım bedelinin dengesine göre ortaya çıkar. Yani aracın onarım bedeli hesaplandıktan sonra ikinci el bedeli hesaplanır. Eğer aracın hasarlı halde satış fiyatı, ikinci el bedelinden düşüldüğünde kalan miktar onarım tutarından az ise araç pert olur; çok ise araç tamir edilir.

Aracı Perte Çıkarma Şartları Hesabı

İkinci el bedeli – Sovtaj (Hasarlı halinin satış bedeli hesaplanır ve  çıkan fiyat , hasar onarım tutarından azsa = Pert olur.
İkinci el bedeli – Sovtaj (Hasarlı halinin satış bedeli hesaplanır ve  çıkan fiyat  hasar onarım tutarı çoksa Araç tamir edilir.

Bu Hesaba örnek:

Araç 50,000 TL – Sovtaj 30,000 TL = 20,000 TL Fark Kalır 20,000 TL< Onarım Tutarı 30,000 TL İse Pert Olur
Araç 50,000 TL – Sovtaj 30,000 TL = 20,000 TL Fark Kalır 20,000 TL > Onarım Tutarı 10,000 TL İse Araç tamir edilir.

Diyelim ki 50,000TL değerinde Bir Honda Civic ve araçta 15,000 TL hasar var diyelim,

İhtimal 1 : Aracın hasarlı haline 37,000 Tl fiyat biçildi. Aracın ikinci el bedeli 50,000 olduğuna göre sigorta şirketi aracı onarırsa kasasından 15,000 TL çıkacak, Eğer aracı perte çıkarır ise Sigortalıya 50,000Tl ödeyecek fakat aracın hasarlı halini de 37,000’e satacağı için kasasından sadece 13,000TL çıkmış olacak. Yani sigorta şirketi 2,000 Tl az ödeme ihtimali olduğu için aracı perte çıkarır.

İhtimal 2 : Aracın hasarlı haline 33,000 Tl değer biçildi diyelim. bu sefer sigorta şirketi aracı perte çıkardığı zaman 50,000 Tl sigortalıya ödeyecek ve 33,000 Tl ye aracı satacağı için kasasından 17,000 Tl çıkacak. Bunun yerine kasko sigortası söz konusu aracı perte çıkarmayarak onarım yoluna gidecektir ve 2,000 Tl kar ederek 15,000 Tl ye hasarı kapatacaktır.

Aracın perte çıkıp çıkmayacağı kararısadece araçtaki hasar miktarı değil, sovtaj ve ikinci el bedeli farkının hasarın onarım maliyeti ile oranı belirler.

Ancak sıfır araçlarda yeni değer klozu olduğu için sıfır km araçlarda ilk sene farklı prosedürler işletilebilir. Aracın parça ve onarım sorunları yaşanma ihtimali yüzünden bu durum ve kurallar esnetilebilir. Araç onarımı güvenlik riski oluşturuyor ise bu durumlar farklı şekilde uygulanabilir.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir